top of page
anati303

תהיה איתי, אל תגיד לי מה לעשות

"כל מה שאני מבקשת ממך זה 'להיות איתי' כשקשה לי, לחבק אותי, להקשיב לי. אני לא צריכה שתגיד לי מה לעשות. לזה אני אגיע לבד ואם אני אטעה זאת תהיה הטעות שלי. אני זקוקה לך מכיל, רגיש, אמפתי. בעיקר זקוקה לך שלא תשאיר אותי לבד"

את המילים האלו שמעתי מאחת הנשים, אשר פנתה לבן הזוג שלה.

המשאלה היא שהוא יהיה ב: "beeing" ולא יפנה ישר ל"doing" ובמתן עצות ו/או מעשים.


*****************

 המשאלה להיות ב"beeing" כרוכה בנוכחות, באמפתיה ובזמינות רגשית. מדובר במתן תמיכה על ידי הקשבה, הבנה והזדהות עם רגשותיה וחוויותיה של בת הזוג מבלי לנסות באופן אקטיבי לשנות או לתקן את המצב שעליו היא מספרת.


המושג השני הוא "עשייה" "doing" - שמתכוון לפתרון בעיות והתנהגויות שהם מוכוונות לפעולה. למשל, הצעת פתרונות, עצות או נקיטת צעדים כדי לתקן את המצב. החוויה שמדוברת כאן היא דבר של ביטול ההיבט הרגשי של בת הזוג.

קרל רוג'רס, מייסד הפסיכולוגיה ההומניסטית (בשנות ה 50), הדגיש את החשיבות של נוכחות ואמפתיה ביחסים בינאישיים. בעבודותיו הוא כותב הרבה על "התייחסות חיובית ללא תנאי". גם ג'ון גוטמן, שחקר נישואים ומערכות יחסים, דיבר על איזון בין פתרון בעיות (doing) לבין מתן תמיכה רגשית (beeing). מחקריו, במיוחד משנות ה-90 ואילך, מוכיחים שמערכות יחסים מוצלחות חייב שיהיה שילוב של שני האלמנטים האלו, אם כי הוא מציין שהנטייה לקפוץ לפתרון בעיות יכולה לפעמים להוביל לתחושות של חוסר התאמה או גירושין אצל בני זוג המחפשים חיבור רגשי.


ההבחנה בין אנשים שנוטים יותר להיות בהוויה של beeing" לעומת "doing" יכולה גם להיות מובנת לפי תפקידי מגדר מסורתיים וסוציאליזציה:

מבחינה היסטורית, ציפיות חברתיות חיברו נשים לרוב לתפקידים והתנהגויות המדגישים אמפתיה, טיפוח ותמיכה רגשית ("beeing"), בעוד שגברים עודדו לתפקידים מוכווני פעולה ופתרון בעיות ("doing").

בגיל הרך, עודדו שנים בנות לשחק במשחקי דמיון אשר מחזקים את שיתופי הפעולה ביניהן לשותפים שלהן למשחק. המשחקים הבליטו את הכישורים הרגשיים של בנות, בעוד שבנים כוונו לעסוק יותר במשחקים תחרותיים, אשר הדגישו פעולה והישגיות.

חשוב מאוד שנכיר את הדינאמיקה הזו בתוך מערכות יחסים, שכן חוסר התאמה בין בני זוג בציפיות שלהם לגבי "beeing" לעומת "doing" עלולה להוביל לקונפליקטים ולתחושות של חוסר הבנה וקבלה אחד.ת את השני.ה.


ובכלל יחסים זה נושא כל כך מורכב שחשוב לעבוד עליו כל הזמן.


ענת דניאלי

עובדת סוציאלית קלינית,

פסיכותרפיסטית, מדריכה

050-3372301



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page